Vuokravakuus

Tarvittavan vakuuden määrä kerrotaan asukasvalintapäätöksessä. Jos luottotiedoissasi on  merkintöjä, tulee vakuuden olla kolmen kuukauden vuokraa vastaava summa. Muussa tapauksessa vuokravakuuden suuruus on kahden kuukauden vuokraa vastaava summa. Hyväksymme myös Kelan myöntämän maksusitoumuksen vuokravakuuteen. Mikäli jokin askarruttaa asunnonhaussa tai vakuuden järjestämisessä, apua hakuprosessissa voi pyytää asumisneuvojalta.

Vuokranmaksu

Maksa vuokra eräpäivään eli kunkin kuukauden kymmenenteen päivään mennessä. Saat vuokranmaksua varten maksuohjeet, jossa olevaa viitenumeroa käyttämällä varmistat maksun perille tulon mahdollisimman nopeasti. Voit maksaa vuokran myös pankin maksupalvelun kautta, suoramaksuna tai e-laskulla. Lue lisää

Avaimet

Säilytä avaimia huolellisesti ja ilmoita kadonneista avaimista kiinteistöyhtiölle, joka huolehtii uusien avainten hankinnasta ja tarvittaessa lukkojen uudelleen sarjoituksesta. Asukas on velvollinen korvaamaan aiheuttamansa kustannukset.

Vakuutukset

Kiinteistön täysarvovakuutus korvaa kiinteistölle aiheutuneet vahingot, mutta yleensä ei asukkaan irtaimistoon kohdistuneita vahinkoja. Tulipalon, vesivuotojen ja muiden vahinkojen varalle on suositeltavaa ottaa kotivakuutus. Lue lisää

Käytä energiaa järkevästi

Jopa puolet taloyhtiön käyttämästä energiasta kuluu lämmittämiseen. Turha lämmittäminen on kallista ja sillä on suora vaikutus vuokratasoon. Energiaa kuluu myös käyttöveden lämmittämiseen ja sähköön.

Jo pienillä arjen teoilla säästät sekä ympäristöä että kukkaroa! Lue lisää

Jätteiden lajittelu

Kiinteistön jätepisteessä on omat keräysastiansa poltettavalle jätteelle, biojätteelle, keräyskartongille, keräyslasille, pienmetallille ja keräyspaperille.

Seuraa lajitteluohjetta ja astioiden tarramerkintöjä. Jätteiden lajittelua kotona helpottaa, kun varaat keittiöösi astiat eri jätteille.

Lue lisää

Kenelle korjausvastuu kuuluu?

Pääsääntöisesti kiinteistön ulko- ja sisäpuoliset korjaustyöt kuuluvat vuokranantajalle. Korjausvastuu voi olla myös asukkaalla. Hän vastaa hankkimistaan lisävarusteista ja muista asumistason kohottamiseen liittyvistä korjauksista. Lamppujen vaihdot, pesualtaan tulpat, hajulukkojen puhdistus ja muut vastaavat toimenpiteet kuuluvat asukkaalle.

Lue lisää

Kylpyhuoneet

  • Kuivaa lattia suihkun jälkeen lastalla ja jätä kylpyhuoneen ovi raolleen.
  • Pese suihkuverho sekä suihku- ja pesutilojen seinät ja lattia esimerkiksi kerran kuukaudessa miedolla pesuaineella.
  • Älä asenna märkätiloihin kuivatilojen kaappeja, jotka kostuessaan altistuvat homeelle.
  • On suositeltavaa, että pyykin pesu ja kuivaus tapahtuu kiinteistön pesulassa.

Huoneistokohtaiset saunat

  • Pidä kiuas päällä vähintään puoli tuntia viimeisen saunojan jälkeen.
  • Pidä ilmastointia vähintään puoli tuntia täydellä teholla saunomisen jälkeen.
  • Tuuleta sauna esimerkiksi tuuletusikkunan kautta.
  • Vaihda kiuaskivet säännöllisesti.

Vesi- ja viemärilaitteet

  • Ilmoita vuotavasta hanasta tai jatkuvasti valuvasta WC-säiliöstä välittömästi huoltoyhtiölle.
  • Älä huuhdo viemäreihin ruoantähteitä tai kahvinporoja.
  • Älä heitä WC:n viemäriin siteitä, vaippoja, kissan hiekkaa tai mitään esineitä, jotka tukkivat viemärin. Viemärin avauksen maksaa asukas.
  • Puhdista lattiakaivot ja hajulukot säännöllisesti. Viemärin haju kertoo usein lattiakaivon kuivumisesta: hajulukko alkaa toimia, kun viemäriin laskee vettä.
Back to top