Jätteiden lajittelu

Kiinteistön jätepisteessä on omat keräysastiansa poltettavalle jätteelle, biojätteelle, keräyskartongille, keräyslasille, pienmetallille ja keräyspaperille.

Seuraa lajitteluohjetta ja astioiden tarramerkintöjä. Jätteiden lajittelua kotona helpottaa, kun varaat keittiöösi astiat eri jätteille.

Keräyslasi

Lasipurkit ja lasipullot. Poista metallikorkit ja -renkaat sekä kannet. Huuhtele likaiset pullot ja purkit. Älä laita astiaan autonlasia, ikkunalasia, keramiikkaa, posliinia, kristallia, kuumuuden kestävä lasia, lämpölasia, lamppuja, peiliä tai lasiesineitä, joissa on metalliosia.

Pienmetalli

Pienet metallipakkaukset, säilyketölkit, alumiinivuoat ja -foliot, pantittomat juomatölkit sekä pienet metalliesineet, kuten kattilat, metallikannet, kruunu- ja kierrekorkit. Tyhjennä pakkaukset ja poista niistä osat, jotka eivät ole metallia. Litistä pakkaukset. Älä laita astiaan metalli-, sähkö- ja elektroniikkaromua, tuubeja, vaarallisia jätteitä, paristoja sekä suuria metalliesineitä.

Energiajäte

Poltettavaksi kelpaavat muoviastiat, -esineet, muovikelmut, muovikannet ja -korkit sekä pienehköt puutavarat ja -esineet. Älä laita astiaan PVC-muoveja (kierrätysmerkki 3), sadetakkeja, kerniliinoja, puhallettavia leluja, kasetteja, CD-levyjä, muovimappeja ja tupakantumppeja, painekyllästettyä puuta, alumiinipaperia, huonekaluja, sähkö- ja elektroniikkaromua tai rakennus- ja purkujätettä.

Poltettava jäte (aikaisemmin kaatopaikkajäte)

Kaikki kierrätykseen kelpaamaton palava jäte, jolle ei ole varattu omaa keräysastiaa. Esimerkiksi muovit, styroksi, lelut, kengät, kumi, nahka, hygieniatuotteet, pölynimuripussit, purukumi, tupakantumpit, PVC-muovi (kierrätysmerkki 3), vaahtomuovi, tekstiilit, kahvipussit, sipsipakkaukset ja pussiin pakattu tuhka.

Palamaton jäte

Juomalasit, lasiastiat, tasolasi, kristalli, posliini, keramiikka, peilit, hehkulamput, halogeenilamput ja kuumuuden kestävä lasi, kuten lasiset uunivuoat ja kahvipannut.

Keräyskartonki

Maito-, mehu-, kerma-, piimä-, jogurtti- ja viinitölkit, muro- ja keksipakkaukset, sokeri-, jauho-, leipä- ja muut paperipussit, pahvilaatikot, pizzalaatikot, munakennot sekä kartonkiset kertakäyttöastiat.

Keräyspaperi

Sanoma- ja aikakauslehdet, mainospaperit, kirjekuoret eli kaikki postiluukun tai -laatikon kautta talouteen tulleet paperit. Teippejä ja niittejä ei tarvitse poistaa.

Älä laita keräykseen vaha- ja muovipintaisia papereita, alumiinipaperia, folioitua paperia, märkiä tai likaisia papereita ja pahveja, kääre- ja pehmopapereita, kananmunakennoja, maito-, mehu- ja muita kartonkitölkkejä, styroksia tai muovia.

Biojäte

Ruoantähteet, hedelmien, juuresten ja vihannesten kuoret, kahvin ja teen porot suodatinpusseineen, kananmunankuoret, kalanperkeet, luut, talouspaperi, lautasliinat, kukkamulta ja kasvinjätteet sekä kissanhiekka ja kotieläinten häkkien siivousjätteet.

Back to top