Vuokranantajan ja vuokralaisen vastuita ja velvollisuuksia säätelevät huoneenvuokralain lisäksi järjestyslaki ja kiinteistön järjestyssäännöt. Asuintaloissa on noudatettava normaalin kotirauhan edellyttämiä käytöstapoja: ole kuin kotonasi, mutta ota naapurisi huomioon. Lue lisää
Asunnon varaaminen
Jos kiinnostut jostain asunnosta, jätä hakemus tai kysy halutuessasi lisätietoja asuntotoimistosta. Asuntosihteerin kanssa voi sopia asuntojen näytöistä. OTA HUOMIOON, että asunto saattaa olla varattu, eli joku muu on jo hakemassa sitä. Varattuna asunto pidetään max 14 vrk, jonka jälkeen sitä tarjotaan seuraavalle kiinnostuneelle.
Vuokravakuus
Saatuasi päätöksen asukasvalinnastasi Sinun tulee sopia omassa pankissani vuokravakuuden tallettamisesta. Tarvittavan vakuuden määrä kerrotaan asukasvalintapäätöksessä. Jos luottotiedoissa on merkintöjä, tulee vakuuden olla kolmen kuukauden vuokraa vastaava summa, muuten riittää kahden kuukauden vuokran suuruinen vakuus. Myös sosiaalitoimesta voi pyytää vakuutta toimeentulotukena. Mikäli mikään askarruttaa asunnonhaussa tai vakuuden järjestämisessä, apua hakuprosessissa voi pyytää asumisneuvojalta.
Vuokranmaksu
Maksa vuokra eräpäivään eli kunkin kuukauden kymmenenteen päivään mennessä. Saat vuokranmaksua varten tilisiirtolomakkeen, jossa olevaa viitenumeroa käyttämällä varmistat maksun perille tulon mahdollisimman nopeasti. Voit maksaa vuokran myös pankin maksupalvelun kautta, suoramaksuna tai e-laskulla. Lue lisää
Avaimet
Vakuutukset
Kiinteistön täysarvovakuutus korvaa kiinteistölle aiheutuneet vahingot, mutta yleensä ei asukkaan irtaimistoon kohdistuneita vahinkoja. Tulipalon, vesivuotojen ja muiden vahinkojen varalle on suositeltavaa ottaa kotivakuutus. Lue lisää
Ohjausta asumisneuvojalta
Asumisneuvoja tarjoaa ohjausta ja neuvontaa asukkaille ja asukasyhteisöille esimerkiksi asumiseen liittyvien ongelmien selvittämisessä. Tavoitteena on löytää ratkaisuvaihtoehdot yhdessä asiakkaiden ja asukasyhteisöjen kanssa.
Kiinnostaako asukastoiminta?
Asukkaiden yhteistoiminta parantaa talon ilmapiiriä ja asumisen viihtyisyyttä, sillä asukkaat tuntevat kotitalonsa ja muutostarpeet parhaiten. Tunnetuimpia asukastoiminnan muotoja ovat talkoot ja tapahtumat. Lue lisää
Käytä energiaa järkevästi
Jopa puolet taloyhtiön käyttämästä energiasta kuluu lämmittämiseen. Turha lämmittäminen on kallista ja sillä on suora vaikutus vuokratasoon. Energiaa kuluu myös käyttöveden lämmittämiseen ja sähköön.
Jo pienillä arjen teoilla säästät sekä ympäristöä että kukkaroa! Lue lisää
Jätteiden lajittelu
Kiinteistön jätepisteessä on omat keräysastiansa poltettavalle jätteelle, biojätteelle, keräyskartongille, keräyslasille, pienmetallille ja keräyspaperille.
Seuraa lajitteluohjetta ja astioiden tarramerkintöjä. Jätteiden lajittelua kotona helpottaa, kun varaat keittiöösi astiat eri jätteille.