Sähköt saattavat katkeilla tulevana talvena – ohjeistus katkojen varalle

Talvella on odotettavissa lyhyitä alueellisia sähkökatkoja mahdollisesta valtakunnallisesta sähköpulasta johtuen. Sähköt saattavat katketa erityisesti kylminä tuulettomina päivinä.

Kotoa tulisi löytyä sähkökatkon varalta muun muassa lämmintä vaatetusta, taskulamppu ja paristokäyttöinen radio.

Ohjeita sähkökatkojen varalle

Tieto oman asuinalueen sähkökatkosta ei välttämättä tavoita kaikkia asukkaita ennakkoon, joten katkoihin suositellaan varautumaan hyvissä ajoin.

Kiinteistö Oy Jämsänmäki suosittelee asukkaita osallistumaan energiansäästötalkoisiin. Sähkönkulutusta vähentämällä on mahdollista välttää, tai vähintäänkin minimoida, tulevan talven sähkökatkokset.

Sähkökatkojen aikana kodin valaistus, lämmitys ja ilmanvaihto taukoavat. Asunnon sisäilma saattaa tuntua hetken aikaa tunkkaiselta.

Ethän käytä hissiä arvioidun sähkökatkon aikana, hissihuolto ei ruuhkahuipussa kerkeä laskemaan ihmisiä hisseistä ulos.

Lämmintä vettä ei välttämättä ole sähkökatkon aikana saatavilla ja vedenpaine saattaa laskea huomattavasti. Katkon aikana veden kulutusta, eli keittiön ja kylpyhuoneen vesihanojen sekä suihkun käyttöä, tulisi välttää. Wc-istuimen huuhtelun pitäisi onnistua katkon aikana ainakin yhden kerran.

Kaukolämpökohteissa voi sähkökatkotilanteessa hanasta tulla tulikuumaa vettä.

Ruuanlaitto vaikeutuu hetkellisesti, kun uuni, liesi ja mikro eivät katkon aikana toimi. Valot ja sähkölaitteet on hyvä laittaa pois päältä sähkökatkon alettua.

Myös tietokone, radio ja televisio ovat poissa käytöstä. Matkapuhelinliikenteen sen sijaan pitäisi pääsääntöisesti toimia.

Sähkökatkon aikana

Sähkökatkon aikaan on suositeltavaa pysyä kotona. Kotoa tulisi löytyä

  • lämmintä vaatetusta
  • taskulamppu
  • paristokäyttöinen radio ja paristoja
  • hyvin säilyvää ruokaa ja pullovettä
  • puhelin ja varavirtalähde kannattaa pitää ladattuina

Katkon aikana tulisi huolehtia, että naapurissa asuvat vanhukset ja yksinasuvat pärjäävät sähkökatkon yli. Lisäksi on syytä varmistaa, ettei hissiin ole juuttunut ketään apua tarvitsevaa eikä kukaan ole jäänyt ulos palelemaan. Naapureita tulee auttaa mahdollisuuksien mukaan ja kutsua tarvittaessa lisäapua paikalle.

Ja lopuksi mietittäväksi

Jokaisen on tärkeää miettiä oman talouden näkökulmasta, minkälaisia vaikutuksia mahdollisella sähkökatkolla on juuri Teidän elämään. Onko Teillä esimerkiksi sairauden vuoksi käytössä joitain sähkötoimisia laitteita, esim. sähkötoimiset kulkuvälineet, mahdolliset sairauden hoitoon tarvittavat laitteet, turvapuhelin, joka on verkkovirran varassa yms.

Miettikää jo ennakkoon kuinka mahdollinen sähkökatko vaikuttaisi arkeenne ja miten toimisitte sähkökatkon sattuessa.

Kiinteistö Oy Jämsänmäki

Back to top